El tràfic de contenidors del Port de Barcelona creix un 5% durant el primer semestre

El Port de Barcelona ha tancat el primer semestre de l’any amb un tràfic de contenidors d’1,71 milions de TEU (+5%) i un tràfic total (que inclou totes les modalitats de càrrega) de 34,4 milions de tones (+2%). Després de dos anys amb increments de tràfic molt elevats, la instal·lació ha consolidat el seu creixement, tot i que el modera degut a la desacceleració del comerç internacional, l’increment de polítiques proteccionistes i diversos motius conjunturals, ha explicat avui la presidenta del Port, Mercè Conesa, durant la presentació dels resultats del primer semestre. 
 
“La diversificació del Port de Barcelona -tant pel que fa a la tipologia de productes com a mercats- i la sòlida estructura de tràfics que tenim ens permet presentar uns resultats positius en el tràfic total i en segments clau d’activitat, com ara els contenidors i els líquids a granel”, ha destacat Conesa. 
 
L’increment dels contenidors respon al bon comportament del transbordament (contenidors que són descarregats per tornar-se a embarcar a la seva destinació final), que ha augmentat un 12% i de les importacions, que han avançat a un ritme del 5%. L’impuls de les importacions s’ha centrat a l’Àsia (principalment a la Xina), però també a d’altres mercats, com ara Turquia, diversos països de l’Àfrica Occidental i els Estats Units. A més, els resultats mostren una diversificació de mercaderies: si abans les importacions es concentraven molt en productes tèxtils i mobiliari, ara ens arriba una major varietat de productes, com electrodomèstics, maquinària i equipament industrial, components de vehicles, materials de construcció, etc. 
 
Exportacions de càrrega contenitzada
 
En canvi, les exportacions han registrat un descens del 6%, en bona part per la reducció de les vendes de dos tipus de producte: l’alfals (que ha caigut la primera meitat de l’any per falta d’excedents, però que es preveu recuperar durant el segon semestre amb la nova collita) i els plàstics. A més, part d’aquesta contracció de les vendes a l’exterior s’atribueix als aranzels introduïts per Algèria a una sèrie de productes. 
 
Malgrat el descens, les exportacions de carn porcina han experimentat un increment molt rellevant (+60%) i ja suposen el 41% dels enviaments amb destinació a la Xina. “Japó ha esdevingut un altre important mercat receptor, on les exportacions de carn porcina procedents del Port han augmentat un 25% durant els 6 primers mesos de l’any”, ha detallat el director general del Port, José Alberto Carbonell. 
 
D’altra banda, els líquids a granel han experimentat un increment del 6%, fins assolir els 8,3 milions de tones de mercaderies, entre les quals destaca el gas natural (+21%), el gasoil (+28%) i els biocombustibles (+149%). 
 
Amb 2 milions de tones de productes canalitzats, els sòlids a granel han registrat un descens del 7% respecte al primer semestre de 2019. Aquest resultat ha estat motivat per la reducció de les exportacions de ciment i de les importacions de fava de soja. Per la seva banda, les importacions de cereals i farines, que han tancat el primer semestre en positiu, es preveu que segueixin creixent durant la segona meitat de l’any. 
 
Pel que fa al tràfic de vehicles, el Port de Barcelona ha registrat 416.638 unitats, amb un descens del 9%. Aquest segment d’activitat s’ha vist afectat per diversos factors, com ara la caiguda de la producció d’automòbils i de matriculacions a nivell estatal i la desacceleració de dos importants mercats: Alemanya i Turquia.
 
Autopistes del mar i moviment de passatgers 
 
D’altra banda, durant els primers sis mesos de l’any les autopistes del mar del Port de Barcelona han canalitzat un total de 75.811 unitats de transport intermodal (UTI), el que es tradueix en una xifra idèntica de camions que han estat desviats de les carreteres al mode marítim. El resultat suposa un descens del 2%, al qual ha contribuït una reducció temporal de la capacitat de càrrega en la línia Barcelona-Civitavecchia. Aquesta reducció es va produir durant la remodelació del Cruise Roma (que ha estat ampliat i reconvertit en un ferri de zero emissions a port), quan va ser substituït per un vaixell de menors dimensions. Amb l’ampliació del Cruise Roma i del Cruise Barcelona (l’altra nau que cobreix la mateixa línia), es preveu que les autopistes del mar tornin a registrar resultats positius a finals d’any.  
 
Fins al mes de juny, el Port de Barcelona ha rebut un total d’1,86 milions de passatgers (+4%), una xifra que inclou tant els usuaris de ferris com els de creuers. Els viatgers de ferris han experimentat un increment del 10%, mentre que els creueristes han crescut un 2%. El 54% dels 1,27 milions de creueristes que han passat pel Port de Barcelona han estat passatgers de port base (aquells que fan l’inici i la finalització del creuer a la ciutat i que generen, per tant, un major impacte econòmic).
 
Resultats econòmics
 
Durant el primer semestre de l’any el Port de Barcelona ha registrat un import net de la xifra de negoci de 85,5 milions d’euros, un resultat que suposa una reducció del 2%. Els beneficis s’han situat en 21,3 milions d’euros (-25%), degut a diverses provisions i extraordinaris. El dragatge general del Port, completat aquest semestre, també ha tingut un impacte important en el resultat de l’exercici. La generació de recursos (cash flow) ha sumat 47,6 milions (-6%). Sense els factors extraordinaris esmentats, el benefici i el cash flow haurien registrat un increment del 2%, en tots dos casos.
 
D’altra banda, fins al mes de juny, el Port ha reduït una part molt significativa del seu deute (-30%), que ara se situa en els 196,7 milions d’euros

Deja un comentario!