Colomer destaca la importància de continuar impulsant «productes turístics vinculats a la nostra història i patrimoni com la Ruta de la Seda»

El secretari autonòmic de Turisme ha inaugurat l’exposició ‘El Galeón de Manila y la Ruta Marítima de la Seda’ a la Casa dels Caragols de Castelló

  • Organitzada per Instituto Seda España amb el suport de la Generalitat, la mostra forma part del V Centenari de la primera volta al món Magallanes-Elcano

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer ha assenyalat la importància de continuar impulsant «productes turístics vinculats a la nostra història i patrimoni com la Ruta de la Seda» i ha incidit en la col·laboració que des de fa anys manté Turisme Comunitat Valenciana amb entitats com Instituto Seda España o Unesco València que permeten la posada en valor d’aquests productes.

Colomer ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la mostra ‘El Galeón de Manila y la Ruta Marítima de la Seda en la estela de la Nao Victoria’ a la Casa dels Caragols de Castelló, on ha estat acompanyat per la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo.

El secretari autonòmic ha assenyalat que «des de la perspectiva turística, aquesta exposició ens ajuda a posar sobre la taula un producte turístic que té llarg recorregut atesa la cultura, al patrimoni i a la memòria del que va significar la seda en la Comunitat Valenciana».

A més, Colomer ha recalcat que «el turisme, que és l’art de viatjar, és part de la vacuna emocional que necessitem per a la remuntada».

Organitzada per Instituto Seda España en col·laboració amb Unesco Silk Road Platform, amb el suport de la Generalitat, l’exposició forma part del V Centenari de la primera volta al món Magallanes-Elcano que se celebra aquest 2022 (promogut pel Ministerio de Cultura y Deporte).

La mostra posa de manifest la participació fonamental que va tindre Espanya en el desenvolupament de la Ruta Marítima de la Seda i el Galeón de Manila, la primera línia comercial que va unir els tres continents: Àsia, Amèrica i Europa, durant 250 anys.

La ruta de la Seda no va tindre només una gran rellevància per al comerç i l’economia del moment sinó que va suposar una gran transformació des del punt de vista cultural i social als països que van formar part de la ruta.

Redondo ha destacat el caràcter divulgatiu d’aquesta exposició que s’acostarà al públic escolar i familiar a través de visites guiades i ha recordat que la Casa dels Caragols, seu del Consell a Castelló «és un palau obert a la ciutadania, on s’estan celebrant diferents esdeveniments culturals en el marc del programa Palaus Transparents de Presidència de la Generalitat».

L’exposició, que es podrà veure fins al 25 de febrer, tracta al mateix temps de reflectir que l’aventura de l’arribada de Colón al nou continent, buscant la terra de les espècies (la Ruta Marítima de la Seda) va donar origen a la Circumval·lació del Globo Terraqüi iniciada per Magallanes i completada per Juan Sebastián Elcano.

El comissari de l’exposició, Enrique Gaspar ha agraït el suport de la Delegació del Consell a Castelló, la col·laboració del qual ha permés que aquesta mostra s’exhibisca en el centre de la ciutat de Castelló, «en un edifici com la Casa dels Caragols que completa amb tot el seu sabor d’autenticitat aquesta mostra naval, històrica, lúdica i enriquidora». Col·laboren també en l’exposició l’Ajuntament de Castelló de la Plana i la Diputació de Castelló.

Mapes, maquetes, indumentària i porcellanes

L’exposició permet aprofundir en el coneixement tant dels esdeveniments com de les mercaderies que es transportaven, les espècies que buscaven o els navilis que utilitzaven a través de la mapes històrics, cartes de navegació, dibuixos o maquetes de caravel·les, galeons i xebecs. Destaquen diverses porcellanes, un facsímil del diari de Pigaffeta a més de casulles i altres elements d’indumentària. A més com a peça central la mostra exhibeix per primera vegada al públic el Cartó per a Tapís cedit per la Real Fábrica de Tapices, que mostra a Colón davant els Reis Catòlics, una peça fonamental per a comprendre la forma en la qual es treballaven aquest tipus de tapissos.

El Galeón de Manila a la Comunitat Valenciana

Les mercaderies procedents d’Amèrica i Àsia, una vegada arribaven a la Casa de Contractació, primer a Sevilla i després a Cadis, es distribuïen per mar cap al Mediterrani. Així, els seus principals destins eren València, Castelló, Alacant i Dénia. La mostra exhibeix dues maquetes d’embarcacions molt habituals en les costes mediterrànies: un xebec del segle XVIII i un lugre de finals del XVIII i començaments del XIX.

Deja un comentario!

×